Tarihçemiz

1932 doğumlu Şükrü Barutçuoğlu, Giresun Şebinkarahisar’ın ünlü tüccarlarından biridir. Farklı iş alanlarında faaliyet gösterdikten sonra, 1961 yılında fırın kurarak ekmekçilik işine girer.

Şükrü Bey’in fen bilgisi öğretmeni olan oğlu Mustafa Barutçuoğlu öğretmen olarak atanarak geldiği Bursa’da çalışırken mevcutta Şükrü Beyin işlettiği ekmek fabrikasını modernize etmek için fizibilite çalışması yaparken ekmek üretim teknolojilerinde ithalata dayalı teknoloji olduğunu ve üretimle ilgili eksiklik olduğunu görür ve 1979 yılında bu sektörde kullanılmak üzere makineler üretmeye karar verir. Öğretmenliği bırakıp babasının yaptığı ve iyi bildiği bir iş olan Ekmekçilikle ilgili çalışmaya başlar. Bursa’da ekmek fırınları üretimi için yaklaşık 1000 m2lik küçük bir atelye kurar. Sonrasında babası Şükrü Barutçuoğlu ve abi Ahmet Barutçuoğlu’nu da Bursa’ya alarak hem ekmek üretimine hem de Makine üretimine devam ederler.

Daha sonra bu atelye daha büyür, 2 ayrı yerde üretim devam ederken Bursa’da Demirtaş Bölgesinde fabrika kurar. Demirtaş Bölgesinin kurucu başkanı olarak Bölgenin Organize Sanayi Bölgesine dönüşmesini sağlar.

Yurtdışındaki fuarları gezerek ekmek üretimindeki yeni teknolojileri incelerler.  1982 yılında Türkiye’de ilk defa dönerli fırın üretimi gerçekleştirerek sektörde büyük ilgi görürler. Fırıncılar, bu makineden almak için sıraya girer. Sonrasında sektörde tüm ilkleri gerçekleştiren marka olmayı başarırılar.

SEKTÖRÜN İLKLERİ ART ARDA GELİYOR

Sonrasında yenilikler ve ilkler art arda gelir.

İlk hamur yoğurma mikseri, ilk konveksiyonlu fırınlar, ilk kompakt un değirmeni gibi birçok ilke imza atan Şirket, yine Türkiye’nin ilk el değmeden ekmek üretimini gerçekleştiren otomatik hattını kurar.

Otomatik hatlar sayesinde, hammaddenin hazırlanmasından ürünün paketlenmesine kadar olan tüm süreç bir arada yürütülür.

Ekmasan, ekmek üretiminde de fark yaratmayı başarır.

Ekmekçilik sektöründe tek tip ekmek üretimi varken, Ekmasan 1985 yılında çavdarlı, kepekli, tam buğday gibi farklı ekmek ve unlu mamul çeşitleri üretmeye başlar. Bu, hem Bursa’da hem Türkiye’de bir ilk olur..

SEKTÖRDEKİ İLK İHRACAT DA BARUTÇUOĞLU’NDAN

Mustafa Bey, 1980’li yıllarda yurtdışına açılmaya karar verir. İhracat için çalışmalara başlar ve 1985 yılında sektörün ilk ihracatını gerçekleştirir. Şimdiki BDT ülkeleri (o zamanki adı ile SSCB) ve Yugoslavya’ya ciddi rakamlarda makine satışı gerçekleştiren Mustafa Bey, bu süreçte işine düzenli olarak yatırım yapmayı da ihmal etmez.

“DOĞU BLOKU’NU DOYURAN TÜRK”

Mustafa Barutçuoğlu’nun başarısı 1997 yılında ABD’nin uluslararası yayınlanan günlük finans ve haber gazetesi The Wall Street Journal’a konu olur. Gazetenin ana sayfasında “Doğu Bloku’nu Doyuran Türk” başlığıyla Ekmasan ve Mustafa Barutçuoğlu’nun başarısı anlatılır.

 

Belgeler

Belge adı Anahtar sözcükler
The Wall Street Journal the wall street,mustafa barutçuoğlu,turkish baker